TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE Truskawki są drinku z popularnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE

 

Nie właśnie świetnie smakują, ale jednocześnie pamiętają dodatni pomysł na własne zdrowie. Niektóre z pomoce które daje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
mają robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety owoce te mogą stanowić też szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to pierwsze źródło witaminy C (silniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wybiera się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy także witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w współczesnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie działają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz zwiększa pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają ogromny czerwony kolor).

Truskawki toż w 90% woda, wśród której produkty mają dużo błonnika, węglowodanów oraz białka. Mają bardzo mało kalorii – 100 g racja to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natury

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Zaleta ta płynie z ochronnego działania produktów na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale również zmianami poziomu cukru we naturze.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki tworzy robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a jeszcze powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na niezmiennym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa oraz na wzrost liczby antyoksydantów we natury, tym jedynym wzmacnia system immunologiczny. Elementy te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału również oryginalnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na bycie i instytucję nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co powoduje, że oczyszczają swój organizm z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno zaczynany jest w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowoczesnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zatrzymywaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), oraz bogatej porcji witaminy C, ułatwia przyswajanie tego składnika. Dlatego wyróżnia się wegetarianom oraz kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu możnych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z produktów roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewnie to żyć zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole zachodzące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwadze i szacowania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co stanowi mocno ważne w postępowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia pewno istnieć szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą przyczyniać się do powstania reakcji alergicznych i tworzyć bóle głowy. Istotne jest, by zwracać opinię na pochodzenie owoców, przekonuje się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą robić uczulenia.

Niektórzy mogą zawierać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie każe się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na konkretną ich ilość w owocach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osoby i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie zaleca się ich życia postaciom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo wygodne także znacznie rozpowszechnione w swym regionu, sezon podejmuje się pod koniec maja także utrzymuje przez wszystek czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo zastosować w kuchni na duże systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do swej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o